Corona

Vragen & Antwoorden

LET OP: de meest actuele informatie over het coronavirus is te vinden op de website van GGD NOG

Zoeken in alle vragen en antwoorden

Naam vraagsteller: Wilma Verbeek

Ja dat mag. Als je opnieuw ziek wordt kan het zijn dat je nu wel besmet bent. Een test kan ook negatief uitvallen als je net te vroeg in het ziekteproces test.Naam vraagsteller: IJde Bijlsma

Ja dat mag. Het advies is om een mondkapje te gebruiken als je niet tot hetzelfde huishouden behoort. 

Naam vraagsteller: Marian van Woerkom 

Ja, dat mag. Het kan wel zijn dat de camping andere, strengere regels heeft over bezoek op de camping. Dus informeer daar even naar. 

Naam vraagsteller: Beppy Moesch

Ja dat mag, als je anderhalve meter afstand houdt. 

Naam vraagsteller:  Marijke Tielen-Baal

Dat kan als je zelf geen klachten van verkoudheid hebt.

De anderhalve meter maatregel hoort bij een reeks van maatregelen om corona in te dammen. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze maatregelen nodig zijn omdat corona nog steeds onder ons is. 

Naam vraagsteller: Ben Tijssen

Er moet voldoende ruimte gehouden worden tussen de tafels en stoelen op het terras. Als het goed is zou je dus voldoende bewegingsruimte moeten hebben om veilig op of van het terras te kunnen komen. 

Naam vraagsteller: Marieke v/d Giessen uit Doetichem

In quarantaine betekent inderdaad dat je binnen moet blijven. Maar er zijn uitzonderingen op regels. Een hond is zo’n uitzondering, die moet uitgelaten worden.

Naam vraagsteller: Christine-Charlotte de Jong

Voor de duur van een terrasbezoek zijn geen regels opgesteld. De regel is dat je klachtenvrij bent en niet met grote groepen bij elkaar gaat zitten. 

Er is onderzoek gedaan wat er gebeurt als je niest of hoest. En dan zie je dat een wolk van virusdeeltjes met speeksel en snot zich maximaal anderhalve meter verspreidt. Hoe meer moeite je doet om bij elkaar vandaan te staan, hoe kleiner het besmettingsrisico is. Daarbij moet iedereen vaak zijn handen wassen en zo min mogelijk zijn gezicht aanraken.

Nee, dat maakt niet uit. Als je maar lang en goed genoeg je handen wast, mag dat met koud en warm water.

Zolang je buiten wandelt of fietst en je hebt geen nauw contact met andere mensen is de kans om besmet te worden uitermate klein. Het advies is om binnen te blijven als je zelf klachten hebt, zodat je geen andere mensen kunt besmetten.

Dat kan een goede optie zien. Als je elkaar gaat aanspreken, laat je zien hoe het moet. Dat is een hele krachtige manier om elkaars gedrag te beïnvloeden.


Coronavirus is niet weg

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) is de gezondheidsdienst van 22 gemeenten in de provincie Gelderland. De GGD NOG bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van inwoners van Noord- en Oost-Gelderland.

Bij een acute crisis zoals de uitbraak van corona, is het de taak van de GGD-en in Nederland om het virus zo goed mogelijk in te dammen en de effecten ervan op de volksgezondheid zo beperkt mogelijk te houden.

De GGD NOG zal daarom de komende maanden doorgaan met het testen van mensen en het uitvoeren van bron- en contactonderzoeken.

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Kijk dan op algemene informatie over corona of informatie over de coronatest

Liever telefonisch contact?
Bel het landelijk informatienummer: 0800-1351

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist in crisistijd

 

Omroep Gelderland wil zo zoveel mogelijk Gelderlanders voorzien van goede en betrouwbare informatie over wat er speelt in de provincie. Juist in crisistijd is dit van groot belang.

 

Na de eerste coronabesmetting in Gelderland, kwamen er dagelijks veel vragen van kijkers en luisteraars binnen bij Omroep Gelderland. ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' 

 

Omroep Gelderland heeft samen met de GGD NOG de handen ineen geslagen om al deze vragen te beantwoorden. Via het dagelijkse tv-programma ‘Corona Vandaag’ en met het lanceren van deze website waarop veel vragen en antwoorden terug te vinden zijn.

 

Mis niets van het laatste nieuws. In ons dossier vind je een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.