Corona

Vragen & Antwoorden

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem aan ons via:

Nieuw binnengekomen vragen

Naam vraagsteller: Carla Keizer

Ik ben verpleegkundige en onbeschermd in aanraking geweest met een coronapatiënt. Ik ben negatief getest maar ik heb allerlei klachten. En die zijn anders dan het RIVM aangeeft

 

Naam vraagsteller:   Alice Zwaan

Mijn man is op bezoek geweest bij een neef die nu plotseling corona heeft. Wij hebben nog geen klachten. Ik werk in de zorg. Kan ik blijven werken?

 

Versoepeling van de regels: hoe ga je daarmee om?

Kijk terug: facebook Q&A 25 mei. Presentator Sonja Booms en Ashis Brahma, arts infectieziekten GGD NOG, gaven antwoorden op al jouw coronavragen.

Zoeken in alle vragen en antwoorden

Als die medewerker positief is (dus besmet) en je bent daar langer dan 15 minuten mee in contact geweest, kun je contact opnemen met de GGD voor een test. Is de medewerker negatief (dus niet besmet), dan hoef je verder niets te doen.

Naam vraagsteller: Karin de Leeuw

Mensen met longklachten horen bij de risicogroep. Voor deze mensen is het advies om niet met het openbaar vervoer te reizen. Als het echt niet anders kan is een mondkapje voor je eigen veiligheid noodzakelijk

Naam vraagsteller:  Marijke Tielen-Baal

Dat kan als je zelf geen klachten van verkoudheid hebt.

De anderhalve meter maatregel hoort bij een reeks van maatregelen om corona in te dammen. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze maatregelen nodig zijn omdat corona nog steeds onder ons is. 

Naam vraagsteller: Ben Tijssen

Door de corona maatregelen zullen de terrassen niet vol zijn. Er moet voldoende ruimte gehouden worden tussen de tafels en stoelen op het terras. Als het goed is zou je dus voldoende bewegingsruimte moeten hebben om veilig op of van het terras te komen. 

Naam vraagsteller: Marco Hollander

Alleen gezinnen die samen in een huis wonen hoeven geen anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. In alle andere gevallen geldt dit advies wel. Dus ga je met een kennis uit: houd afstand. Zowel onderweg naar als in de kroeg. 

Naam vraagsteller: Tom Meyer

Het is belangrijk om die anderhalve meter maatregel wel te handhaven. En jongeren ervan bewust te maken dat ze afstand tot elkaar moeten houden. Je kan ook lesgeven aan halve klassen of schermen ophangen. Tot nu toe werken deze maatregelen in het basisonderwijs ook. 

Naam vraagsteller: Marieke v/d Giessen uit Doetichem

In quarantaine betekent inderdaad dat je binnen moet blijven. Maar er zijn uitzonderingen op regels. Een hond is zo’n uitzondering, die moet uitgelaten worden.

Naam vraagsteller: Christine-Charlotte de Jong

Voor de duur van een terrasbezoek zijn geen regels opgesteld. De regel is dat je klachtenvrij bent en niet met grote groepen bij elkaar gaat zitten. 

Naam vraagsteller: Paul Kremers 

Mondkapjes voor iedereen is niet volgens het advies van het OMT en het RIVM. Medische mondkapjes worden alleen ter beschikking gesteld aan zorgmedewerkers. Mondkapjes worden sinds kort wel geadviseerd bij gebruik van het OV. Maar dat mogen geen medische mondkapjes zijn. Er zijn meerdere andere soorten mondkapjes op de markt, mensen zijn vrij om zelf een keuze te maken. 

Naam vraagsteller:  Gerard Lubbering

Mensen zweten in een sauna en deze druppels kunnen corona overbrengen. En een sauna is vaak een kleine (binnen)ruimte waar je moeilijk anderhalve meter afstand van elkaar kunt houden. Naam vraagsteller: Bea de Kruijk

Het Openbaar vervoer heeft waarschijnlijk overlegd met België en Duitsland waar nu ook een mondkapje gebruikt wordt. Het is belangrijk om in de trein en bus internationaal één lijn te trekken. 

Familie mag je altijd meenemen in de auto. Als het om vrienden gaat: gebruik je gezonde verstand. Met zes personen in een auto is geen goed idee maar met één persoon die achterin zit met eventueel een mondkapje op hoeft het geen probleem te zijn.

Naam vraagsteller: Jeroen ten Broeke

Naam vraagsteller: Brigitte van de Sande uit Elst

Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers) en houd dan anderhalve meter afstand tot elkaar. Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid. Als je naar buiten gaat, houd dan tenminste anderhalve meter afstand tot anderen. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar.

Er is onderzoek gedaan wat er gebeurt als je niest of hoest. En dan zie je dat een wolk van virusdeeltjes met speeksel en snot zich maximaal anderhalve meter verspreidt. Hoe meer moeite je doet om bij elkaar vandaan te staan, hoe kleiner het besmettingsrisico is. Daarbij moet iedereen vaak zijn handen wassen en zo min mogelijk zijn gezicht aanraken.

Het heeft te maken met hoe makkelijk en ver die virusdeeltjes in speeksel en bij een explosie van het niezen komen. Ergens zeg je: dit is het punt waar de deeltjes bij het gros van de mensen neerkomt. Je kiest voor een min of meer veilige zone. Als je er tien meter van maakt kun je niet meer in één kamer zitten. Dat is niet handelbaar.

Nee, dat maakt niet uit. Als je maar lang en goed genoeg je handen wast, mag dat met koud en warm water.

Zolang je buiten wandelt of fietst en je hebt geen contacten van dichtbij met andere mensen is de kans om besmet te worden uitermate klein. Het advies is om binnen te blijven als je zelf klachten hebt, zodat je geen andere mensen kunt besmetten.

Met hooikoorts mag je gewoon naar buiten om boodschappen te doen en een rondje in het park te lopen.

Ja, eigenlijk wel. Iedereen zegt dat er genoeg is aan alle producten. In winkels is dat ook te zien.

Ook in Zweden geldt dat ze enorm inzetten op afstand houden. De Zweedse volksaard is anders en daar houdt een regering rekening mee bij het nemen van maatregelen. Net zoals we in Nederland geen totale lock down hebben, maar in Frankrijk wel.

Jazeker. Artsen willen er ook zijn voor patiënten zonder corona. Ze houden wel meer afstand en maken minder fysiek contact. Sommige patiënten zijn bang dat ze in het ziekenhuis besmet raken of ze zijn bang dat ze de doktoren te veel belasten. Maar dat is nergens voor nodig. Het ziekenhuis is voor iedereen veilig. Coronapatiënten wordt strikt gescheiden van andere bezoekers.

Er zijn een aantal dingen anders in deze corona tijd. Allereerst de besprekingen met nabestaanden omdat je niet met meer dan drie mensen kunt afspreken om zaken door te nemen. De uitvaartonderneming moet een overleden persoon in beschermende pakken uit huis halen en daar mag ook niet meer iedereen bij zijn. En het aantal mensen dat bij de uitvaart aanwezig mag zijn is teruggebracht tot maximaal dertig personen. Er worden daardoor wel andere vormen gevonden om afscheid te nemen. Bijvoorbeeld dat vrienden en kennissen langs de route van de rouwwagen gaan staan.Dat zal niet zo snel gebeuren. Bovendien leven we in een maatschappij waar gezond verstand overheerst. We gaan ervan uit dat coronapatiënten zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

Het overgrote deel van de Nederlanders heeft zich keurig aan de regels gehouden. De ernst van de situatie begint goed door te dringen. Mensen gaan hun gedrag pas aanpassen als ze zelf de dreiging voelen. Het is ook belangrijk dat mensen de maatregelen van de overheid kunnen volgen en dat ze vertrouwen dat deze effect zullen hebben. Het kan zijn dat deze beide factoren nog niet bij iedereen van toepassing zijn.

Dat kan een goede optie zien. Als je elkaar gaat aanspreken, laat je zien hoe het moet. Dat is een hele krachtige manier om elkaars gedrag te beïnvloeden.

Het is beter als mensen zich aan de regels houden, omdat ze zelf de noodzaak zien. Boetes zijn niet de eerste optie, omdat mensen dan niet de motivatie hebben om zich aan de regels te houden. Maar uiteindelijk kan het een goede maatregel zijn om mensen te dwingen zich aan de regels te houden. Want niemand vindt het leuk om boetes te betalen.


Het Coronavirus houdt iedereen in z’n greep

Er leven talloze vragen zoals ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' 'Kan ik nog veilig mijn werk doen?’ Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' Omroep Gelderland en de GGD Noord- en Oost Gelderland slaan de handen ineen om jou zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Stel je vraag via mail, app, twitter of Facebook. Via deze website proberen we elke dag zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist nu in crisistijd
TV

Elke dag: GLD Nieuws. Overzicht van het belangrijkste (corona)nieuws van de dag.
Elke vrijdag: De week van Gelderland. Terugblik op (corona)nieuws van de week en het laten zien van bijzondere initiatieven.

Radio

Iedere werkdag: Lunchpauze Vragen van luisteraars worden behandeld in het 'coronaspreekuur' tussen 13.00 en 13.30 uur.

Online

Het laatste corona-nieuws via ons liveblog

Dossier

Een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.