Corona

Vragen & Antwoorden

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem aan ons via:

Nieuw binnengekomen vragen

Naam vraagsteller: Carla Keizer

Ik ben verpleegkundige en onbeschermd in aanraking geweest met een coronapatiënt. Ik ben negatief getest maar ik heb allerlei klachten. En die zijn anders dan het RIVM aangeeft

 

Naam vraagsteller:   Alice Zwaan

Mijn man is op bezoek geweest bij een neef die nu plotseling corona heeft. Wij hebben nog geen klachten. Ik werk in de zorg. Kan ik blijven werken?

 

Versoepeling van de regels: hoe ga je daarmee om?

Kijk terug: facebook Q&A 25 mei. Presentator Sonja Booms en Ashis Brahma, arts infectieziekten GGD NOG, gaven antwoorden op al jouw coronavragen.

Zoeken in alle vragen en antwoorden

Nee, coronabesmetting vindt plaats door het overdragen van druppels. Daarom is het belangrijk om anderhalve meter afstand te houden. 

Nee, de medewerkers van Vion hebben instructies van de GGD gekregen en houden zichzelf in de gaten. Bij klachten zullen zij volgens de richtlijn met hun gezin in isolatie gaan.
 

Die kans is erg klein. Er is geen groter risico dan voor de bevolking elders in Nederland.

Naam vraagsteller: Helen Magré-Wubbeling

Dat mag als jullie de anderhalve meter afstand in acht nemen.

Naam vraagsteller: Ineke Groenewegen

Je moet altijd anderhalve meter afstand houden als je niet tot hetzelfde huishouden behoort. Je mag niet met meer dan 2 mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in de auto zitten. Er is geen advies voor mondkapjes in de eigen auto.

Naam vraagsteller: Bert Middeldorp uit Apeldoorn

Fietsen is gezond. Maar doe het nu niet in grote groepen. Ga ook niet bij elkaar in de slipstream zitten maar houd de anderhalve meter afstand tot elkaar. Ook als je gaat pauzeren onderweg op een terras. 

Je kunt veilig zwemmen als je maar anderhalve meter afstand houdt tot elkaar. En in het zwembadwater zit veel chloor. Dit maakt de kans dat je een besmetting oploopt in het water zeer klein. Het is wel belangrijk dat je na het zwemmen niet gezamenlijk gaat douchen. 

Naam vraagsteller: Willy Heuitink

We weten dat virussen en bacteriën kunnen overdragen naar de mens via vlees. Daarom staan er ook keurmeesters in slachterijen. Het is niet aannemelijk dat je corona kunt krijgen door het eten van een stukje vlees dat je ook nog eens bakt, uit een slachterij waar een corona besmetting is 

Naam vraagsteller: Peter Verheul uit Nunspeet

Naam vraagsteller: Willy Heuitink

We weten van virussen dat ze moeilijk overleven in water, zeker niet als daar chloor in zit. Je kunt op dit moment veilig zwemmen. Maar ook hier geldt dat je afstand van elkaar moet houden en niet de gezamenlijke doucheruimten gebruikt. Naam vraagsteller:  Marion Roland van Wijk

De kans blijft aanwezig want corona is niet weg. Blijf alert, volg de maatregelen en houd afstand tot elkaar, zeker als mensen kwetsbaar zijn. Mensen mogen weer naar de kapper. Maar als je kwetsbaar bent moet je je bewust zijn van de risico’s. Je bent in een ruimte met meerdere kappers en hun klanten. Je zou daarom bijvoorbeeld, net als veel kappers doen, een mondkapje kunnen dragen. Naam vraagsteller: Jolanda Verhoef

Nee, dat is niet gevaarlijk. Het coronavirus overlijdt na een aantal dagen dus de kamer kan veilig worden opgeruimd.


Naam vraagsteller: John Verplak uit Bemmel

Naam vraagsteller:  Wil Kuijper uit Nijmegen

Zij zijn kwetsbaar. Voor kwetsbare mensen is het extra belangrijk om drukke plaatsen te mijden.

Ja, hij is kwetsbaar. Maar of hij ook echt heel erg ziek wordt, is twijfelachtig. Het lijkt er op dat de zware vorm van corona vooral ouderen treft. Ook meer kwetsbare jongeren zijn tot nu toe niet heel erg ziek geworden.

 

Het is onmogelijk op korte termijn zoveel af te vallen, zodat het risico van overgewicht wegvalt. En een deel van het risico wordt veroorzaakt door een andere afweer. En als je heel snel afvalt, dan wordt je afweer daar zeker niet beter van.

Ja, roken is slecht voor de longtoestand. Al het onderliggende lijden in de long heeft consequenties voor de opeenvolgende ziektes. Dus ook voor corona. Het is verstandig om te stoppen met roken.

Ja, met slaapapneu valt je onder de risicogroepen.

Als iemand reuma heeft en medicatie gebruikt dat de afweer onderdrukt, dan zou dat een extra risico kunnen zijn om ziek te worden. Hoewel we dat niet zeker weten voor dit nieuwe virus. Diabetes is een risicofactor voor een wat ernstiger verloop van het virus. En bij kanker worden er soms behandelingen gegeven die de afweer verminderen, zoals chemotherapie. Voor die mensen kan er een extra risico zijn.

Corona patiënten lopen het risico dat ze bloeduitstortingen krijgen in de vaten van de longen. Maar dat geldt zeker niet voor 30% van alle corona patiënten. Voor patiënten die op de IC liggen is dit wel een extra punt van aandacht. Als je longschade hebt ben je meer kwetsbaar. Jezelf tijdelijk terugtrekken uit het openbare leven is dan een verstandige keuze. Je kan besmet raken als er corona is in het verzorgingstehuis of als de moeder in kwestie corona heeft. Zijn er klachten, dan kan je beter even niet de was doen en andere oplossingen zoeken.

Dat is geen juist beeld. Ouderen horen wel tot de risicogroep. Maar zelfs onder 80-plussers overleeft 85 procent van de mensen het krijgen van het coronavirus.

Een zwangere vrouw kan het virus niet overdragen aan een baby die nog in de buik zit. Het RIVM adviseert daarom ook niet om nu een zwangerschap uit te stellen. Patiënten die zijn bevallen terwijl ze besmet waren, hebben dat over het algemeen niet overgedragen op hun kind. Het virus kan wel overgedragen worden als de moeder bijvoorbeeld hoest in het gezicht van het kind. 

Ja, dat mag nog steeds. Zeker voor vrouwen die indicaties hebben, is bevallen in het ziekenhuis nog steeds mogelijk. Zwangere vrouwen worden heel strikt gescheiden van coronapatiënten.

Nee. Dat geldt zolang alle maatregelen om het coronavirus te bestrijden voortduren. We moeten zoveel mogelijk afstand houden. Kraamzorg gaat wel gewoon door, omdat de kraamhulp in één gezin blijft. De kraamzorg is ook wel heel belangrijk om gezinnen te leren hoe ze moeten omgaan met de baby.

Ja, als iemand acuut dood dreigt te gaan dan help je en ga je reanimeren. Dat is een risico maar dat is wel je burgerplicht.

Dit is niet is niet de manier waarop we nu moeten samenwerken. Winkeliers moeten nadenken over het anders inrichten van hun winkels, bijvoorbeeld door het ophangen van schermen. Een afstand van 20 cm is niet de bedoeling. Naam vraagsteller: Connie Vermeulen

Het is goed om groenten en fruit te eten. Maar als iemand er overheen heeft geniest of gehoest is het geen goed idee. In dat geval kan je beter je fruit schillen. Ja, dat kan, maar kinderen spelen niet de belangrijkste rol in de verspreiding van de ziekte.

Deze kinderen kunnen corona hebben maar het kan ook iets anders zijn. Nu is het zo dat kinderen het minder gemakkelijk over lijken te dragen dan volwassenen. Maar het risico is niet nul als je zorgt voor deze kinderen. Dus als je tot een risicogroep behoort, is het de vraag of je dit werk moet blijven doen op dit moment.

Na één of twee dagen is het huis absoluut vrij van corona.

Het is bekend dat het virus kan een aantal uren overleven op objecten, zoals een handscanner of een winkelwagentje. Als mensen die besmet zijn hun handen niet gewassen hebben en dan hun handtekening op zo'n scanner zetten, kunnen ze in theorie het virus overdragen. Dat is dus weer een extra pleidooi om direct je handen te wassen als je zulke dingen hebt aangeraakt.

Dat is niet bekend.

Theoretisch heeft iemand het aangeraakt. Maar we moeten een beetje ons gezonde verstand gebruiken. Supermarktmedewerkers wassen heel veel hun handen.

Theoretisch zou dat kunnen. Als de krantenbezorger aan zijn gezicht heeft gezeten en vervolgens de krant aanraakt dan kan het virus enige tijd overleven op die krant. Als jij die dan weer aanraakt, zou je op die manier besmet kunnen raken. Maar als iedereen zijn handen goed wast is die kans heel erg klein.

Ja, dat kan. Het coronavirus overleeft een tijdje op een andere oppervlakken.

Je hoest en niest in je armen en als je daarna aan je armen zit, dan heb je het aan je handen. Daarom is handen wassen zo belangrijk. Je probeert te voorkomen dat de druppels aan je handen zitten. Blijf daarom gewoon goed je handen wassen.

Nee, dat kan niet. Als je niest of hoest vliegen er wolken met druppels rond. Die deeltjes kunnen zich op een ander terecht komen. Als die ander dan aan zijn neus kriebelt, kan hij zichzelf infecteren. Maar het is niet zo dat het virus in de lucht blijft hangen en zichzelf kan verplaatsen.

Nee, dat kan niet.

Het kan natuurlijk dat iemand die hoest of niest in het openbaar vervoer iemand anders besmet. Dat is zeker niet uitgesloten. Dus afstand bewaren en daarna je handen wassen.

Omdat wij niet overtuigd zijn dat het schoonspuiten en inzepen van de straten werkt. Je krijgt straten niet steriel.

In je baard kunnen dingen blijven hangen, maar een baard zelf produceert geen druppeltjes die de lucht in geslingerd kunnen worden. Dus de kans dat deze mensen iemand anders besmetten - anders dan degenen met wie ze echt intiem zijn - is er eigenlijk niet.

Als je handschoenen langere tijd aanhoudt, kom je tussendoor toch een keer aan je gezicht. Dan breng je het virus van jezelf over aan bijv. het boodschappenwagentje of andersom. Dus dat heeft niet zo veel zin. Je kunt beter goed je handen blijven wassen.

Een mondkapje helpt niet. Iemand die een mondkapje niet gewend is, zit de hele dag aan zijn gezicht. Dat is heel slecht. Bovendien draagt iemand die een mondkapje niet gewend is het hoogstwaarschijnlijk niet goed. Daarnaast moet je een mondkapje iedere paar dagen vervangen. Dan zijn er echt te weinig mondkapjes voor de mensen in de zorg die ze echt nodig hebben en gevaarlijk werk doen.

Sympathiek initiatief, maar het maken van mondkapjes kan je beter aan professionals overlaten. Anders lever je een product aan dat waarschijnlijk niet deugdelijk is.

In een ideale wereld zou je willen dat iedereen de juiste middelen gebruikt. Maar als het er niet is, moet je het doen met wat voorhanden is. Ook dan geldt weer: gebruik je gezond verstand. Je gaat niet zes keer per dag schoonmaken.

Er wordt aangeraden om goede hygiënemaatregelen toe te passen. Het kan geen kwaad om het hele huis elke dag te poetsen, maar we moeten ook nuchter blijven. Als niemand in huis hoest en proest, hoeft het schoonmaken niet zo intensief.


Het Coronavirus houdt iedereen in z’n greep

Er leven talloze vragen zoals ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' 'Kan ik nog veilig mijn werk doen?’ Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' Omroep Gelderland en de GGD Noord- en Oost Gelderland slaan de handen ineen om jou zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Stel je vraag via mail, app, twitter of Facebook. Via deze website proberen we elke dag zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist nu in crisistijd
TV

Elke dag: GLD Nieuws. Overzicht van het belangrijkste (corona)nieuws van de dag.
Elke vrijdag: De week van Gelderland. Terugblik op (corona)nieuws van de week en het laten zien van bijzondere initiatieven.

Radio

Iedere werkdag: Lunchpauze Vragen van luisteraars worden behandeld in het 'coronaspreekuur' tussen 13.00 en 13.30 uur.

Online

Het laatste corona-nieuws via ons liveblog

Dossier

Een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.