Corona

Vragen & Antwoorden

LET OP: de meest actuele informatie over het coronavirus is te vinden op de website van GGD NOG

Zoeken in alle vragen en antwoorden

Naam vraagsteller: Jaap van de Wetering

Er zijn verschillende soorten mondkapjes. De goede exemplaren kan je een paar dagen laten liggen en daarna weer gebruiken als je dat zou willen. Het virus is dan gedood. Er zijn ook mondkapjes die je kan uitwassen. Kijk wat je zelf prettig vindt en wat bij je past. Let er wel op dat als je een mondkapje draagt, je deze niet regelmatig op- en afzet. En dat je ook niet met je handen aan je gezicht komt. 

Er zijn monsters afgenomen. Maar daarin was de hoeveelheid virus zo minimaal dat dit niet de uitbraken in de verzorgingstehuizen kon verklaren.  

Naam vraagsteller: Just Wotsjin

In principe is het virus overdraagbaar via oppervlakken/ gereedschap etc. Na iedere klant worden alle gebruikte spullen door de kapper schoongemaakt en wassen/desinfecteren zij hun handen. Zo kun je dus veilig naar de kapper. De kans op besmetting via hoesten en niezen is veel groter dan via oppervlakken. Daarom mag je niet naar de kapper als je verkouden bent. En mag de kapper niet werken als hij/zij verkouden is.Nee, coronabesmetting vindt plaats door het overdragen van druppels door niezen of hoesten. Daarom is het belangrijk om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. 

Naam vraagsteller: Bert Middeldorp uit Apeldoorn

Fietsen is gezond dus blijf dat vooral doen. Maar ga niet bij elkaar in de slipstream zitten en houd de anderhalve meter afstand tot elkaar. Ook als je gaat pauzeren onderweg op een terras. 

Naam vraagsteller: Willy Heuitink

We weten dat virussen en bacteriën kunnen overdragen naar de mens via vlees. Daarom staan er ook keurmeesters in slachterijen. Het is niet aannemelijk dat je corona kunt krijgen door het eten van een stukje vlees dat je ook nog eens bakt, uit een slachterij waar een corona besmetting is 

Naam vraagsteller: Peter Verheul uit Nunspeet

Naam vraagsteller: Willy Heuitink

Je kunt veilig zwemmen als je maar anderhalve meter afstand houdt tot elkaar. En in het zwembadwater zit chloor. Dit maakt de kans op besmetting zeer klein. We weten van virussen dat ze moeilijk overleven in water, zeker niet als daar chloor in zit. Het is wel belangrijk dat je na het zwemmen niet gezamenlijk gaat douchen. Naam vraagsteller:  Marion Roland van Wijk

De kans blijft aanwezig want corona is niet weg. Blijf alert, volg de maatregelen en houd afstand tot elkaar, zeker als mensen kwetsbaar zijn. Naam vraagsteller: Jolanda Verhoef

Nee, dat is niet gevaarlijk. Het coronavirus overlijdt na een aantal dagen dus de kamer kan veilig worden opgeruimd.


Zij zijn kwetsbaar. Voor kwetsbare mensen is het extra belangrijk om drukke plaatsen te mijden.

Ja, hij is kwetsbaar. Maar of hij ook echt heel erg ziek wordt, is twijfelachtig. Het lijkt er op dat de zware vorm van corona vooral ouderen treft. Ook meer kwetsbare jongeren zijn tot nu toe niet heel erg ziek geworden.

 

Ja, roken is slecht voor de longtoestand. Al het onderliggende lijden in de long heeft consequenties voor de opeenvolgende ziektes. Dus ook voor corona. Het is verstandig om te stoppen met roken.

Ja, met slaapapneu valt je onder de risicogroepen.

Als iemand reuma heeft en medicatie gebruikt dat de afweer onderdrukt, dan zou dat een extra risico kunnen zijn om ziek te worden. Hoewel we dat niet zeker weten voor dit nieuwe virus. Diabetes is een risicofactor voor een wat ernstiger verloop van het virus. En bij kanker worden er soms behandelingen gegeven die de afweer verminderen, zoals chemotherapie. Voor die mensen kan er een extra risico zijn.

Corona patiënten lopen het risico dat ze bloeduitstortingen krijgen in de vaten van de longen. Maar dat geldt zeker niet voor 30% van alle corona patiënten. Voor patiënten die op de IC liggen is dit wel een extra punt van aandacht. Als je longschade hebt ben je meer kwetsbaar. Dat is geen juist beeld. Ouderen behoren wel tot de risicogroep. 

Ja dat kan. Zolang de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen. 

Ja, als iemand acuut dood dreigt te gaan dan help je en ga je reanimeren. Dat is een risico maar dat is wel je burgerplicht.

Dit is niet is niet de manier waarop we nu moeten samenwerken. Winkeliers moeten nadenken over het anders inrichten van hun winkels, bijvoorbeeld door het ophangen van schermen. Een afstand van 20 cm is niet de bedoeling. Naam vraagsteller: Connie Vermeulen

Het is goed om groenten en fruit te eten. Maar als iemand er overheen heeft geniest of gehoest is het geen goed idee. In dat geval kan je beter je fruit schillen. Ja, dat kan, maar kinderen spelen niet de belangrijkste rol in de verspreiding van de ziekte.

Na één of twee dagen is het huis absoluut vrij van corona.

Het is bekend dat het virus kan een aantal uren overleven op objecten, zoals een handscanner of een winkelwagentje. Als mensen die besmet zijn hun handen niet gewassen hebben en dan hun handtekening op zo'n scanner zetten, kunnen ze in theorie het virus overdragen. Dat is dus weer een extra pleidooi om direct je handen te wassen als je zulke dingen hebt aangeraakt.

Theoretisch heeft iemand het aangeraakt. Maar we moeten een beetje ons gezonde verstand gebruiken. Supermarktmedewerkers wassen heel veel hun handen.

Theoretisch zou dat kunnen. Als de krantenbezorger aan zijn gezicht heeft gezeten en vervolgens de krant aanraakt dan kan het virus enige tijd overleven op die krant. Als jij die dan weer aanraakt, zou je op die manier besmet kunnen raken. Maar als iedereen zijn handen goed wast is die kans heel erg klein.

Ja, dat kan. Het coronavirus overleeft een tijdje op een andere oppervlakken.

Je hoest en niest in je armen en als je daarna aan je armen zit, dan heb je het aan je handen. Daarom is handen wassen zo belangrijk. Je probeert te voorkomen dat de druppels aan je handen zitten. Blijf daarom gewoon goed je handen wassen.

Nee, dat kan niet.

Omdat wij niet overtuigd zijn dat het schoonspuiten en inzepen van de straten werkt. Je krijgt straten niet steriel.

In je baard kunnen dingen blijven hangen, maar een baard zelf produceert geen druppeltjes die de lucht in geslingerd kunnen worden. Dus de kans dat deze mensen iemand anders besmetten - anders dan degenen met wie ze echt intiem zijn - is er eigenlijk niet.

Als je handschoenen langere tijd aanhoudt, kom je tussendoor toch een keer aan je gezicht. Dan breng je het virus van jezelf over aan bijv. het boodschappenwagentje of andersom. Dus dat heeft niet zo veel zin. Je kunt beter goed je handen blijven wassen.


Coronavirus is niet weg

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) is de gezondheidsdienst van 22 gemeenten in de provincie Gelderland. De GGD NOG bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van inwoners van Noord- en Oost-Gelderland.

Bij een acute crisis zoals de uitbraak van corona, is het de taak van de GGD-en in Nederland om het virus zo goed mogelijk in te dammen en de effecten ervan op de volksgezondheid zo beperkt mogelijk te houden.

De GGD NOG zal daarom de komende maanden doorgaan met het testen van mensen en het uitvoeren van bron- en contactonderzoeken.

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Kijk dan op algemene informatie over corona of informatie over de coronatest

Liever telefonisch contact?
Bel het landelijk informatienummer: 0800-1351

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist in crisistijd

 

Omroep Gelderland wil zo zoveel mogelijk Gelderlanders voorzien van goede en betrouwbare informatie over wat er speelt in de provincie. Juist in crisistijd is dit van groot belang.

 

Na de eerste coronabesmetting in Gelderland, kwamen er dagelijks veel vragen van kijkers en luisteraars binnen bij Omroep Gelderland. ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' 

 

Omroep Gelderland heeft samen met de GGD NOG de handen ineen geslagen om al deze vragen te beantwoorden. Via het dagelijkse tv-programma ‘Corona Vandaag’ en met het lanceren van deze website waarop veel vragen en antwoorden terug te vinden zijn.

 

Mis niets van het laatste nieuws. In ons dossier vind je een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.