Corona

Vragen & Antwoorden

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem aan ons via:

Nieuw binnengekomen vragen

Naam vraagsteller: Carla Keizer

Ik ben verpleegkundige en onbeschermd in aanraking geweest met een coronapatiënt. Ik ben negatief getest maar ik heb allerlei klachten. En die zijn anders dan het RIVM aangeeft

 

Naam vraagsteller:   Alice Zwaan

Mijn man is op bezoek geweest bij een neef die nu plotseling corona heeft. Wij hebben nog geen klachten. Ik werk in de zorg. Kan ik blijven werken?

 

Versoepeling van de regels: hoe ga je daarmee om?

Kijk terug: facebook Q&A 25 mei. Presentator Sonja Booms en Ashis Brahma, arts infectieziekten GGD NOG, gaven antwoorden op al jouw coronavragen.

Zoeken in alle vragen en antwoorden

Naam vraagsteller: Herman Wanders uit Nijmegen

Of er gericht onderzoek gedaan is niet bekend. Er is wel een behandeladvies voor huisartsen en specialisten om bij ernstige coronaklachten bloedverdunners/antistolling te overwegen.

Naam vraagsteller: Alma

We nemen vooralsnog niet aan dat de corona zich verspreidt via aerosols of airconditioning. Dat is niet bewezen. 

Er zijn veel deskundigen waar je naar kunt luisteren. Maar je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag. De risico’s zijn bekend, de maatregelen ook. Ben je hiervan bewust want corona is niet weg. 

Naam vraagsteller: Jos Berendsen uit Zutphen

Dat is niet aangetoond. Wel is aangetoond dat roken slecht is voor je gezondheid.

Naam vraagsteller: Corrie Tuininga uit Oosterbeek

 

Naam vraagsteller: Jan Beeke uit Arnhem

Naam vraagsteller: Jan van de Kraats uit Putten

Naam vraagsteller: Marijke Wijnen uit 't Loo Oldebroek

Dat is moeilijk in te schatten. Sommige mensen zeggen: voor elke bekende besmetting zitten er een of twee gevallen onder. Daar weten we hopelijk snel meer over. Als de bloedbank testen heeft gedaan.

We baseren ons op cijfers van meldingen aan de GGD's en het RIVM. Het enige dat aan de GGD gemeld moet worden zijn de besmettingen en niet de mensen die weer beter zijn. Deze cijfers zijn nog niet bekend.

Er zijn veertig kinderen in Nederland opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus. Van deze kinderen is niemand overleden. Eén kind is op de intensive care terecht gekomen. Dat beeld zien we ook in het buitenland. Hoe het kan dat kinderen zelden ernstige klachten hebben, weten we nog niet.

Sommige mensen worden erg ziek van het coronavirus en anderen hebben nauwelijks klachten. Daar is niks over te zeggen.

De vleermuis is een ideale drager van heel veel virussen. SARS1 kwam van een vleermuis. Maar bij MERS kwam het van een kameel. COVID-19 komt waarschijnlijk ook van een vleermuis of iets wat een ‘pangolin’ heet. Dat is een soort schubachtig dier. Maar daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan.

Die angst bestaat altijd bij griep. Maar corona en het normale griepvirus staan ver bij elkaar vandaan. De verwachting is niet dat ze met elkaar zullen mengen.

Dat is waarschijnlijk. Het is een slim virus dat zich snel verspreidt. Het is goed denkbaar dat het volgend jaar terugkeert maar hopelijk in een milde vorm.

Het vervelende is dat we niet goed weten welke cijfers we moeten hanteren. In China kwamen ze uit op ongeveer 1 procent. In Italië komen ze boven de 4 procent uit. Maar dit is een percentage van het aantal sterfgevallen, gedeeld op het aantal bekende gevallen. In Italië en China zijn niet alle mensen die ziek waren getest. En waarschijnlijk is dat getal van mensen die ziek zijn geweest veel groter. Dus als je dan het aantal overledenen zou delen op het totale getal, dan is het sterftepercentage echt lager dan die 3 procent.

Het sterftecijfer lijkt veel lager, maar dat is in werkelijkheid waarschijnlijk niet zo. Dat heeft te maken met het testbeleid van landen. Het sterftecijfer bereken je door het aantal mensen dat is overleden aan corona te delen door het totaal aantal mensen dat positief getest is op het virus. In Nederland hebben we een vrij beperkt testbeleid omdat er een tekort is aan testen. Maar in België en Duitsland worden er veel meer testen gedaan. Je deelt dus op een heel ander getal waardoor het sterftecijfer veel lager lijkt.

In Italië is het coronavirus heel laat opgemerkt in één ziekenhuis en vanuit dat ziekenhuis zijn heel veel mensen besmet. Van infectieziekten is bekend dat hoe eerder je ingrijpt, hoe minder mensen besmet raken. Dat klinkt logisch maar als je zoals in Bergamo 21 dagen wacht dan krijg je daar de afschuwelijke toestanden die we nu zien. In een stadje naast Bergamo hebben ze op dag 2 ingegrepen en daar is het aantal besmettingen vele malen lager.

Gelderse uitvaartondernemers hebben een noodplan liggen voor het geval dat de mortuaria te vol worden. Normaal zitten er vijf dagen tussen het overlijden en de plechtigheid, bij nood kan dat worden opgeschroefd. Mocht er ruimtegebrek komen dan wordt er eerst samengewerkt met andere mortuaria. Als dat niet lukt, worden er mobiele koel-faciliteiten ingezet of worden overledenen vervoerd naar een verder gelegen gebied. Volgens de uitvaartbranche kunnen ze nu de druk nog aan. Maar de situatie wordt van dag tot dag bekeken.

De kans om te overlijden loopt op als je ouder bent. Bij 70-plussers komt dat uit op 5 procent, boven de 80 begint het echt op te lopen. In de studie die het meest aangehaald wordt zit de sterfte op 15 procent. Maar dan nog is de kans dat je het overleeft dus nog steeds heel groot.

Daar wordt op heel veel plekken onderzoek naar gedaan. Dat weten we helaas nog niet.

Dat baseren we op het aantal dagen dat patiënten in de praktijk op de intensive care liggen. We dachten eerst dat opname op de ic twee weken duurde maar dat blijkt nu langer te duren. Het gaat er om dat je beademd wordt en dat duurt lang.

Er zal een kleine groep mensen zijn die het virus twee keer kan doormaken maar de stand van de wetenschap is nu: 1 keer doormaken en dan ben je beschermd. Na 24 uur klachtenvrij kun je andere mensen ook niet meer besmetten. Maar let op: het virus is nieuw, de lange termijn effecten zijn nog niet precies bekend. 
Dat is een ingewikkelde vraag. Want natuurlijk komt niet iedereen die deze zorg nodig heeft levend van de intensive care af. Maar gelukkig wel een aanzienlijk deel van de mensen. In China en Italië kwam ongeveer de helft levend van de IC af. We hebben nog een beetje de hoop dat dit in Nederland beter zal zijn. Hier zijn bijvoorbeeld ook mensen van 80-plus, die nog allerlei andere ziektes onder de leden en daarom zelf van een IC-behandeling afzien.

Meer mannen dan vrouwen komen vanwege corona op de intensive care terecht. Hoe dat kan, weten we niet.

Aan de griep overlijden inderdaad mensen, maar daardoor raken ziekenhuissystemen niet overbelast waardoor je op een moment komt dat je misschien geen IC-bedden meer hebt. Je moet steeds de balans zoeken en het is van belang dat iedereen zich aan de maatregelen houdt en mensen ervan doordrongen zijn waarom we dat doen.

Er zijn minder testen beschikbaar en daarom wordt er minder getest dan normaal. Maar er worden nog steeds testen uitgevoerd.

In Zuid-Korea heeft men besloten om eerder te testen en zijn ook meer testen geproduceerd. Toen het coronavirus in Zuid-Korea opdook, was het alleen in China bekend. Toen waren er dus veel meer testen beschikbaar. Nu is de vraag naar coronatesten in de wereld heel groot. Ze zijn niet op maar wel minder beschikbaar.

Die kans bestaat. Je kan corona hebben terwijl de test uitwijst dat je geen corona hebt. Daarom moet je niet iedereen testen. Je moet alleen testen als iemand de symptomen heeft.

Dat is nog onvoldoende onderzocht.

Nee, dat klopt niet. Corona is een ander soort griep. Daar bestaat nog geen vaccin voor. De huidige griepprik beschermt tegen Influenza A en B. Corona is van een heel andere familie. Het is een heel ander virus.

Dat is nog niet goed bekend. De meeste kinderen worden minder ziek van de besmetting. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. Kinderen kunnen trouwens wel heel ziek worden maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Dat klinkt heel lief maar een virus houdt zich niet aan mooie plannen van de mensen. Het virus laat zich niet sturen. Dit is in de praktijk niet uit te voeren.

Er zijn mensen die maag- en darmklachten krijgen door het virus. Dus waarschijnlijk kan het maag- en darmstelsel worden aangetast door het virus. In de maag zou het dan waarschijnlijk het grootste deel van het virus worden doodgemaakt.

In de zomer hebben we over het algemeen weinig griepverschijnselen. Hoe dat met corona zit, is nu nog niet bekend.

Verhitten helpt wel om het virus te doden. De temperaturen die we nu buiten hebben zijn niet voldoende. Zowel 's nachts als overdag. Daar zijn hogere dag- en lagere nachttemperaturen voor nodig. De precieze temperaturen weten we niet.

Als het al een bijdrage zou leveren dan is die heel beperkt. Bijkomend risico is dat het langer licht is en dat we in de verleiding komen om juist meer naar buiten te gaan. Dat moeten we natuurlijk gewoon niet doen. Dat je in je eigen tuin gaat zitten is prima maar zoek geen andere mensen op en kom niet op plekken waar veel mensen bij elkaar komen.

Dat is niet de manier om het virus te doden. Daar is geen bewijs voor.

Dat wordt nog onderzocht. Het virus zit minuten tot uren op bepaalde oppervlakken. Vooralsnog is het verstandig om alles even schoon te maken. Zeker als daar net op gehoest of geniest is.

Nee, alcohol helpt nergens tegen. Het is een mythe dat het ergens goed voor is en zeker niet goed voor de bestrijding van corona.

Er wordt vanalles gezegd en geschreven over voeding die goed en slecht zou zijn. Van melk is niet bekend dat het een geneeskrachtige werking heeft. Drink het vooral omdat je het lekker vindt.

Dat weten we niet. Er wordt van alles aan gedaan om het virus in te dammen maar we weten niet of dat genoeg is. Het kan best zijn dat de maatregelen verlengd worden. De piek van de meeste besmettingen proberen we uit te smeren over een langere periode. We hebben een bepaalde capaciteit beschikbaar op de IC's in Nederland en de bedoeling is dat er minder mensen tegelijk gebruik maken van de plekken op de IC's.


Het Coronavirus houdt iedereen in z’n greep

Er leven talloze vragen zoals ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' 'Kan ik nog veilig mijn werk doen?’ Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' Omroep Gelderland en de GGD Noord- en Oost Gelderland slaan de handen ineen om jou zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Stel je vraag via mail, app, twitter of Facebook. Via deze website proberen we elke dag zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist nu in crisistijd
TV

Elke dag: GLD Nieuws. Overzicht van het belangrijkste (corona)nieuws van de dag.
Elke vrijdag: De week van Gelderland. Terugblik op (corona)nieuws van de week en het laten zien van bijzondere initiatieven.

Radio

Iedere werkdag: Lunchpauze Vragen van luisteraars worden behandeld in het 'coronaspreekuur' tussen 13.00 en 13.30 uur.

Online

Het laatste corona-nieuws via ons liveblog

Dossier

Een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.