Corona

Vragen & Antwoorden

LET OP: de meest actuele informatie over het coronavirus is te vinden op de website van GGD NOG

Zoeken in alle vragen en antwoorden

We verspreiden het corona virus vooral via niezen en hoesten. Het gaat dan om de verspreiding via de druppeltjes die daarbij vrij komen Het idee is, dat je door neusademhaling de lucht filtert en je misschien iets minder snel ziek wordt. 

Naam vraagsteller: Martie Schotman uit Lichtenvoorde

Omdat we met een nieuw virus te maken hebben weten we nog niet hoe lang de immuniteit duurt. Internationaal zijn er slechts enkele meldingen geweest van mogelijke herbesmettingen. Vanwege het lage aantal zijn hier nog geen conclusies uit te trekken. 

Dat is niet aangetoond. Wel is aangetoond dat roken slecht is voor je gezondheid.

Naam vraagsteller: Jan Beeke uit Arnhem

Naam vraagsteller: Jan van de Kraats uit Putten

Naam vraagsteller: Marijke Wijnen uit 't Loo Oldebroek

Sommige mensen worden erg ziek van het coronavirus en anderen hebben nauwelijks klachten. Daar is niks over te zeggen.

Die angst bestaat altijd bij griep. Maar corona en het normale griepvirus staan ver bij elkaar vandaan. De verwachting is niet dat ze met elkaar zullen mengen.

Dat is waarschijnlijk. Het is een slim virus dat zich snel verspreidt. Het is goed denkbaar dat het volgend jaar terugkeert maar hopelijk in een milde vorm.

Daar wordt op heel veel plekken onderzoek naar gedaan. Dat weten we helaas nog niet.

Dat is een ingewikkelde vraag. Want natuurlijk komt niet iedereen die deze zorg nodig heeft levend van de intensive care af. Maar gelukkig wel een aanzienlijk deel van de mensen. 

Meer mannen dan vrouwen komen vanwege corona op de intensive care terecht. Hoe dat kan, weten we niet.

Die kans bestaat. Je kan corona hebben terwijl de test uitwijst dat je geen corona hebt. Daarom moet je niet iedereen testen. Je moet alleen testen als iemand de symptomen heeft.

Dat is nog onvoldoende onderzocht.

Nee, dat klopt niet. Corona is een ander soort griep. Daar bestaat nog geen vaccin voor. De huidige griepprik beschermt tegen Influenza A en B. Corona is van een heel andere familie. Het is een heel ander virus.

Dat is nog niet goed bekend. De meeste kinderen worden minder ziek van de besmetting. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. Kinderen kunnen trouwens wel heel ziek worden maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Er zijn mensen die maag- en darmklachten krijgen door het virus. Dus waarschijnlijk kan het maag- en darmstelsel worden aangetast door het virus. In de maag zou het dan waarschijnlijk het grootste deel van het virus worden doodgemaakt.

In de zomer hebben we over het algemeen weinig griepverschijnselen. Hoe dat met corona zit, is nu nog niet bekend.

Verhitten helpt wel om het virus te doden. De precieze temperaturen weten we niet.

Dat is niet de manier om het virus te doden. Daar is geen bewijs voor.

Dat wordt nog onderzocht. Het virus zit minuten tot uren op bepaalde oppervlakken. Vooralsnog is het verstandig om alles even schoon te maken. Zeker als daar net op gehoest of geniest is.

Nee, alcohol helpt nergens tegen. Het is een mythe dat het ergens goed voor is en zeker niet goed voor de bestrijding van corona.

Er wordt van alles gezegd en geschreven over voeding die goed en slecht zou zijn. Van melk is niet bekend dat het een geneeskrachtige werking heeft. Drink het vooral omdat je het lekker vindt.

Dat weten we niet. Er wordt van alles aan gedaan om het virus in te dammen maar we weten niet of dat voldoende is. 


Coronavirus is niet weg

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) is de gezondheidsdienst van 22 gemeenten in de provincie Gelderland. De GGD NOG bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van inwoners van Noord- en Oost-Gelderland.

Bij een acute crisis zoals de uitbraak van corona, is het de taak van de GGD-en in Nederland om het virus zo goed mogelijk in te dammen en de effecten ervan op de volksgezondheid zo beperkt mogelijk te houden.

De GGD NOG zal daarom de komende maanden doorgaan met het testen van mensen en het uitvoeren van bron- en contactonderzoeken.

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Kijk dan op algemene informatie over corona of informatie over de coronatest

Liever telefonisch contact?
Bel het landelijk informatienummer: 0800-1351

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist in crisistijd

 

Omroep Gelderland wil zo zoveel mogelijk Gelderlanders voorzien van goede en betrouwbare informatie over wat er speelt in de provincie. Juist in crisistijd is dit van groot belang.

 

Na de eerste coronabesmetting in Gelderland, kwamen er dagelijks veel vragen van kijkers en luisteraars binnen bij Omroep Gelderland. ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' 

 

Omroep Gelderland heeft samen met de GGD NOG de handen ineen geslagen om al deze vragen te beantwoorden. Via het dagelijkse tv-programma ‘Corona Vandaag’ en met het lanceren van deze website waarop veel vragen en antwoorden terug te vinden zijn.

 

Mis niets van het laatste nieuws. In ons dossier vind je een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.