Gelderland

Helft van mensen met longziekten krijgt klachten door vuurwerk

Niet alleen vreugde door vuurwerk
© Nick via Pixabay
ARNHEM - Meer dan de helft van de mensen met een longziekte krijgt gezondheidsklachten door vuurwerk. Dat meldt het Longfonds. Die pleit dan ook een verbod op consumentenvuurwerk én georganiseerde vuurwerkshows. Daarbij stoot vuurwerk een hoop CO2 uit. "Gezellig samenzijn kan ook goed zonder luchtvervuiling."
In 2022 ging het om 58 procent van de mensen met een longziekte. Vuurwerk leidde bij hen tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Sommige mensen met een longziekte krijgen zelfs een longaanval. Sommigen moeten zelfs worden opgenomen in het ziekenhuis. Zij hebben veel langer last dan alleen de nieuwjaarsnacht, soms zelfs wekenlang, weet een woordvoerder van het Longfonds.

33 keer zoveel fijnstof

De concentratie fijnstof in steden zonder vuurwerkverbod was in 2020 zo'n 33 keer zo hoog als normaal. Tijdens corona lag dat door het vuurwerkverbod een flink stuk lager. Maar afgelopen jaarwisseling was het weer ruim 10 keer zo hoog als gebruikelijk. Als er weinig wind is, blijven fijnstof en andere schadelijke stoffen langer in de lucht hangen.
Gezellig samenzijn kan natuurlijk ook goed zonder luchtvervuiling
Woordvoerder van het Longfonds.
Het Longfonds is daarom voor een verbod op consumentenvuurwerk. Een verbod op knalvuurwerk is volgens de woordvoerder niet voldoende, omdat siervuurwerk het grootste deel uitmaakt van het totale vuurwerk dat wordt afgestoken. Bovendien geeft het afsteken van siervuurwerk meer schadelijke uitstoot dan knalvuurwerk. Het fonds is daarom ook tegen door gemeenten georganiseerde vuurwerkshows.

Benauwdheid en longaanvallen

Daarnaast wijst de woordvoerder erop dat luchtvervuiling zich niet houdt aan gemeentegrenzen. Als buurgemeenten vuurwerk wel toestaan, dan zal de concentratie fijnstof in de plaatsen met een verbod alsnog verhoogd zijn, met benauwdheid en longaanvallen bij longpatiënten als gevolg.
Mondkapjes bieden geen oplossing. Door een niet-medisch mondkapje komen kleine deeltjes fijnstof heen en grover fijnstof adem je via de zijkanten alsnog in. Alleen een mondkapje met een deeltjesfilter (FFP2, verkrijgbaar bij de apotheek of bouwmarkt) kan een klein beetje helpen, maar niet veel, stelt het Longfonds. Een beter advies is binnen te blijven, met de ventilatie uit.
Overigens stoot vuurwerk ook CO2 uit, naar schatting 3,5 miljoen kilo per jaar. Dat is 1 procent van de dagelijkse Nederlandse CO2-uitstoot. Daarnaast komen bij het ontploffen van vuurwerk ook kleine stukjes plastics en microplastics vrij.

'Blij met alternatieven'

"Wij zijn blij met alternatieven waarbij geen fijnstof vrijkomt, zoals een lichtshow met drones. Gezellig samenzijn kan natuurlijk ook goed zonder luchtvervuiling", stelt de woordvoerder.