Arnhem en omstreken

Voor het Nederlands Watermuseum is het na 20 jaar tijd voor vernieuwing

Els Koens en Liesbeth Dessens staan in het lab van het Watermuseum.
© RTV Connect | Thijs Bennink
ARNHEM - Het Nederlands Watermuseum onderwijst kinderen al meer dan 20 jaar spelenderwijs over water. Volgens museummedewerker Els Koens blijft het belangrijk dat de jongere generatie hierover leert.
Koens was erbij toen het Nederlands Watermuseum opgericht werd. De medewerker vindt het bijzonder dat ze het 20-jarige jubileum mogen vieren. En, hoewel er door de jaren heen in het museum niet veel veranderd is, blijven de gezinnen komen. “De meeste bezoekers komen uit de omgeving, maar ik hoor ook geregeld dat ze in verdere plaatsen in Nederland wonen”, zegt Koens.
“Het is ontzettend fijn om het jubileum mee te mogen maken. Ik vind het nog steeds leuk om betrokken te zijn en ik hou ervan om over water te praten.” Volgens Koens blijft het spelen met water voor kinderen leuk. “In het museum is van alles te doen en juist de activiteiten blijven me bij. In de vakantie kunnen de kinderen bijvoorbeeld watermonsters zoeken, dat is leuk om te zien.”
Tekst gaat verder onder de video:
Liesbeth Dessens is al bijna 20 jaar vrijwilliger in het museum en werkt voornamelijk in het lab. Hier helpt ze kinderen, maar ook volwassenen, met proefjes. “De verbazing van kinderen vind ik fantastisch”, vertelt Dessens. “Dat ze ondanks de informatie die ze kunnen opzoeken, toch verrast worden tijdens een proef.”
Dessens was voorheen scheikunde docent en ze is blij dat ze haar passie in het museum kan voortzetten. “Ik vind het belangrijk dat kinderen over water leren. Zowel de betekenis ervan, hoe je er mee omgaat en hoe je er zuinig mee kan zijn.”

Vernieuwing

Daarom vinden Dessens en Koens het tijd dat het museum vernieuwd wordt. Dessens wil bijvoorbeeld dat er binnen het museum meer aandacht besteed wordt aan de actualiteit. “De basis van water is altijd wel hetzelfde, maar het is belangrijk dat de vernieuwing opgang gebracht wordt.” Koens vult aan: “Ik hoop dat we in de toekomst meer aandacht kunnen besteden aan droogte.”
Het opfrissen van het museum gaat nog niet zo makkelijk, daarvoor is namelijk geld nodig. Het Nederlands Watermuseum is nog op zoek naar financiers.