Arnhem en omstreken

Vuilnismannen zagen dodelijk ongeluk man (22) gebeuren: wat doet zoiets met je?

Een woordvoerder van Slachtofferhulp geeft aan contact te houden met de vuilnismannen die een 22-jarige man in hun wagen ontdekte. De man raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis.
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Door een noodlottig ongeval kwam dinsdag een 22-jarige Duitse man in een vuilniswagen terecht. Hij lag te slapen in een papiercontainer. Een collega-vuilnisman drukte nog op de noodknop, maar kon niet voorkomen dat de man ernstig gewond raakte en later die dag overleed aan zijn verwondingen. Het bedrijf schakelde Slachtofferhulp in. Wat doet het met je als je zo'n dodelijk drama voor je ogen ziet voltrekken?
"Dit is een bijzonder dramatische samenloop van omstandigheden", weet Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp, die een soortgelijk ongeval nog niet eerder heeft bijgestaan. Slachtofferhulp is na het ongeval opgebeld door Prezero, het afvalverwerkingsbedrijf in Arnhem en heeft contact opgenomen met de collega-vuilnismannen die bij het noodlottig ongeval waren.

Hoe reageren mensen op het zien van een dodelijk ongeval?

"Het is een heel impactvolle gebeurtenis. Toch hebben mensen niet zoveel controle op de manier hoe ze reageren. Dit is een dramatisch ongeval met een dodelijk slachtoffer. Tijdens zo'n acute levensbedreigende situatie maak je heel veel adrenaline aan. Daardoor ga je vechten, vluchten of bevriezen. Vechten is bijvoorbeeld in de actiestand schieten, zoals de vuilnisman die op de noodknop drukte waarmee de afvalverwerking kan worden stopgezet. Toch heb je daar geen controle over. Het zijn automatische reacties van het lichaam. Het kan ook zijn dat iemand daar niet toe in staat is, omdat diegene bevriest."

Heb je direct een trauma?

"Zo'n gebeurtenis vergeet je niet snel, toch spreken we niet meteen van een trauma. De vuilnisman is geconfronteerd met een ernstige traumatische ervaring. Vooral nadat de adrenaline is gezakt, kun je stressklachten krijgen. Maar ook weken erna kun je nog slecht slapen, eten en last hebben van herbelevingen, waarbij je de beelden weer opnieuw achter je ogen ziet. Slachtofferhulp houdt contact met de betrokken vuilnismannen en monitort stressklachten. Bij het gros van de mensen gaan die klachten weer over, zo'n 8 op de 10. Toch vergeet je zo'n gebeurtenis niet snel. Zo'n 20 procent wordt doorverwezen naar psychiatrische hulp."
De dag na het ongeval kwam er een kleine groep medewerkers van Prezero bijeen en praatten met Slachtofferhulp. Met de 2 à 3 direct betrokken vuilnismannen wordt dagelijks contact opgenomen om eventuele stressklachten te monitoren.