Corona

Vragen & Antwoorden

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem aan ons via:

Nieuw binnengekomen vragen

Naam vraagsteller: Carla Keizer

Ik ben verpleegkundige en onbeschermd in aanraking geweest met een coronapatiënt. Ik ben negatief getest maar ik heb allerlei klachten. En die zijn anders dan het RIVM aangeeft

 

Naam vraagsteller:   Alice Zwaan

Mijn man is op bezoek geweest bij een neef die nu plotseling corona heeft. Wij hebben nog geen klachten. Ik werk in de zorg. Kan ik blijven werken?

 

Versoepeling van de regels: hoe ga je daarmee om?

Kijk terug: facebook Q&A 25 mei. Presentator Sonja Booms en Ashis Brahma, arts infectieziekten GGD NOG, gaven antwoorden op al jouw coronavragen.

Zoeken in alle vragen en antwoorden

Naam vraagsteller: Y. Kerssies

Deze regels verschillen per gemeente en veiligheidsregio. Ieder ‘huishouden’ moet in ieder geval zijn eigen sanitaire unit hebben.

Naam vraagsteller: Bertus Marskamp

Dat weten we nog niet. Duitsland is in gesprek met meerdere landen maar niet met Nederland over vakantiegangers.

Er kan corona voorkomen in het riool. Riool medewerkers hebben hiervoor duidelijke instructies gekregen. Maar als je op de camping je chemisch toilet leeg gemaakt dan stroomt het riool van je weg. De kans dat je besmet raakt is heel klein.

Naam vraagsteller: Mia Geerts

Toeristenbelasting hoeft een eigenaar van een hotel of bungalowpark niet te betalen als een klant zijn reis annuleert. Het is raar dat een klant de toeristenbelasting dan wel zou moeten betalen. Misschien is er met de organisator van de reis of de eigenaar van het hotel nog een passende oplossing te verzinnen waar beide partijen mee kunnen leven.

Dat is moeilijk. Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM regelen speciale vluchten om Nederlanders terug naar huis te laten reizen. De aanmeldingen voor die speciale reisregeling loopt storm. Er wordt hard gewerkt om mensen thuis te krijgen maar het verschilt per land. Het hangt af van de plek waar mensen zich bevinden.

Er is een algemeen advies gegeven dat alle Nederlanders beter terug naar huis kunnen komen. Maar er zijn ook verschillen tussen landen. Dat bekijken reisorganisaties per land en per regio en in samenwerking met de ambassades.

In het bungalowpark zijn wel de zwembaden, restaurants en sauna's gesloten. Ondernemers van bungalowparken melden veel annuleringen. Net als in hotels is het in bungalowparken nu heel rustig en dan is er weinig gevaar voor de verspreiding van het virus.

Het is nu heel rustig in hotels. Veel hotels zijn vergaderlocaties. Die staan nu leeg. Vergaderingen zijn allemaal geannuleerd. Het is nu zo rustig dat hotels geen risico vormen. Er zijn hotels die ook aanbieden om ruimte te bieden aan zorgverleners.

Wasgelegenheden op campings en vakantieparken moeten eigenlijk gesloten zijn, maar de parken mogen wel open blijven voor bezoekers. Er zijn ook veel verschillen per regio. Dat is een onduidelijke boodschap.

Dat gebeurt al. Er zijn al veel hotels die kamers beschikbaar stellen voor de zorg. Er zijn ook eigenaren van vakantieparken die de huisjes verhuren aan mensen die thuis moeten werken. Zij gebruiken het vakantiehuisje als thuiskantoor.


Het Coronavirus houdt iedereen in z’n greep

Er leven talloze vragen zoals ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' 'Kan ik nog veilig mijn werk doen?’ Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' Omroep Gelderland en de GGD Noord- en Oost Gelderland slaan de handen ineen om jou zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Stel je vraag via mail, app, twitter of Facebook. Via deze website proberen we elke dag zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist nu in crisistijd
TV

Elke dag: GLD Nieuws. Overzicht van het belangrijkste (corona)nieuws van de dag.
Elke vrijdag: De week van Gelderland. Terugblik op (corona)nieuws van de week en het laten zien van bijzondere initiatieven.

Radio

Iedere werkdag: Lunchpauze Vragen van luisteraars worden behandeld in het 'coronaspreekuur' tussen 13.00 en 13.30 uur.

Online

Het laatste corona-nieuws via ons liveblog

Dossier

Een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.