Corona

Vragen & Antwoorden

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem aan ons via:

Nieuw binnengekomen vragen

Naam vraagsteller: Carla Keizer

Ik ben verpleegkundige en onbeschermd in aanraking geweest met een coronapatiënt. Ik ben negatief getest maar ik heb allerlei klachten. En die zijn anders dan het RIVM aangeeft

 

Naam vraagsteller:   Alice Zwaan

Mijn man is op bezoek geweest bij een neef die nu plotseling corona heeft. Wij hebben nog geen klachten. Ik werk in de zorg. Kan ik blijven werken?

 

Versoepeling van de regels: hoe ga je daarmee om?

Kijk terug: facebook Q&A 25 mei. Presentator Sonja Booms en Ashis Brahma, arts infectieziekten GGD NOG, gaven antwoorden op al jouw coronavragen.

Zoeken in alle vragen en antwoorden

De medewerkers van Vion hebben instructies van de GGD gekregen en houden zichzelf in de gaten. Zij zullen 2 weken in quarantaine thuis blijven. Daar hoort bij dat ze geen bezoek ontvangen of anderen een bezoek brengen. Door deze maatregel is het risico op besmetting niet groter dan als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat.

Alleen mensen in hetzelfde huishouden en mensen die direct onbeschermd contact met een corona-patiënt hebben gehad, gaan in quarantaine.

 

Naam vraagsteller: Maarten Vermeer

Dat mag als de oom en tante niet tot de risicogroepen behoren en er niemand verkoudheidsklachten heeft. Kinderen dragen over het algemeen slechts in beperkte mate bij aan het verspreiden van het virus. Het advies is zo weinig mogelijk contacten en zo weinig mogelijk verschillende contacten.

Naam vraagsteller: Petra Keizer

Bij het beoordelen van intensiteit van contacten wordt 15 minuten als grens aangehouden. Naast natuurlijk de anderhalve meter afstand.

Naam vraagsteller: Yvonne Kluts

Het lijkt erg gevaarlijk omdat je zelf geen adem krijgt. Niet doen.

Er wordt geen maximum gesteld. Mensen moeten wel continu anderhalve meter afstand kunnen houden

Naam vraagsteller: Jeroen Gerrit

Opa's en oma's lopen vanwege hun leeftijd meer risico om corona te krijgen. Maar het is heel begrijpelijk dat ze hun kinderen en kleinkinderen willen zien. Je kan elkaar bezoeken mits je elkaar niet knuffelt en anderhalve meter afstand tot elkaar houdt. Naam vraagsteller:   Alice Zwaan

 

Mondkapjes zijn in dit geval toch goed om te dragen omdat het je beschermd tegen druppeltjes uit mond en neus.

Een chiropractor raakt je aan en is daarmee dus een contactberoep. En daarvoor gelden dezelfde maatregelen als voor andere contact beroepen. 

Dit is om meerdere redenen niet verstandig. Als je zingt kun je druppeltjes door de lucht verspreiden. Een gemiddeld koor bestaat uit mensen van oudere leeftijd en deze groep behoort tot de risicogroep. En 28 mensen in een kleine ruimte is op dit moment nog niet aan te raden. 

Als je van elkaar weet, met wie je in contact bent geweest en je bent niet ziek, dan zou je elkaar in principe weer kunnen zien. Maar als je klachten hebt of krijgt, moet je uiteraard elkaar niet gaan opzoeken. 

Het gaat hier om een kwetsbare groep mensen. Het advies is om zelf afspraken te maken met de betrokken instantie van de woongroep.

Het is niet verstandig om op dit moment met zoveel mensen je verjaardag te vieren, ook niet buiten in de tuin. De regels zijn verruimd en je kunt een feestje geven maar begin met een wat kleiner gezelschap.

Boven de 70 jaar behoor je allebei tot de risicogroep. Maar als je allebei gezond bent en je wilt elkaar heel graag zien dan zou je in principe kunnen afspreken. Houd wel de anderhalve meter afstand tot elkaar.

Naam vraagsteller: Mien Cornelissen

Naam vraagsteller: Rinie uit Steenwijk

Deze situatie zou niet voor mogen komen. Een longpatiënt behoort tot een risicogroep dus die mag niet gevraagd worden om te komen werken. Dat kan maar ga samen in gesprek voor een passende oplossing. Vakanties zijn bedoeld om te herstellen van je werkzaamheden en daar moet je als werknemer wel de ruimte voor krijgen. Werkgevers kunnen hun werknemers niet verplichten om hiervoor vakantiedagen op te nemen. Maar als werknemers hiertoe bereidt zijn dan mag het wel. Daar kan je samen afspraken over maken. Opgebouwde vakantiedagen van 2019, moeten voor 1 juli worden opgenomen.  Anders komen ze te vervallen. Voor alle beroepen geldt op dit moment: de werkgever moet zijn werknemers beschermen door de richtlijnen van het RIVM na te leven. Anderhalve meter afstand houden bij het beroep van taxichauffeur kan lastig zijn. Maar het is aan de werkgever om hier oplossingen voor te bedenken. Bedrijven kunnen gebruik maken van de NOW regeling. Dat houdt in dat ze 90% van hun arbeidskosten bij de overheid kunnen terugvragen. De premier heeft daarom opgeroepen om alle werknemers, ook oproepkrachten en uitzendkrachten, in dienst te houden. Als werkgevers dat desondanks niet doen, dan is de enige uitweg een eventuele WW of bijstandsuitkering.Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de RIVM richtlijnen nageleefd kunnen worden. Als dit het geval is en mensen kunnen niet thuiswerken dan moet de werknemer naar zijn werk toe. Alleen mensen die tot een bepaalde risicogroep horen en extra kwetsbaar zijn voor het virus, mogen thuisblijven. Blijf je thuis omdat je bang bent dan kan dit consequenties hebben, bijvoorbeeld dat je geen loon krijgt.Naam vraagsteller: Marij Strijbosch

Dat mensen eenzaam zijn is te begrijpen. Maar om in een groep af te spreken op een parkeerterrein is toch geen goed idee. Het advies is om met niet meer dan drie mensen bij elkaar te komen, behalve als het familie is. Kortom: het is een leuk idee maar doe het niet. Bovendien geef je een verkeerd signaal naar jongeren, zij kunnen dit voorbeeld gaan volgen en dat is niet de bedoeling. Naam vraagsteller: Nel Hekhuizen uit Borculo

Kinderen mogen weer beperkt naar de basisschool. Maar dat betekent niet dat ze weer volop met opa’s en oma’s in contact kunnen komen. Het is nog steeds beter om contact zoveel mogelijk te beperken.Naam vraagsteller: Betty Mulder

De overdracht van Corona gaat vooral van oudere mensen naar jongeren mensen. De kans dat een kind zijn ouders besmet is klein. Maar het blijft oppassen. Bij klachten als koorts, hoesten en kortademigheid is het belangrijk om de huisarts te bellen.

Als je 24 uur vrij bent van klachten, ben je niet meer besmettelijk voor andere mensen. De meeste mensen raken besmet door niezen en hoesten. Als dit niet meer aan de orde is, kan een patiënt gewoon weer aan het werk.

Ja, dat kan. Maar dat moet iedereen zelf beslissen. Dit gaat nog weken of maanden duren. Als je afstand houdt kan iemand die bijvoorbeeld verhuizer is, best op een verantwoorde wijze zijn werk doen.

Je kan in een normale auto niet anderhalve meter afstand houden. Gebruik je gezond verstand en ga voorlopig met zo weinig mogelijk mensen in een auto zitten.

Er wordt gewerkt aan een vangnet voor zzp'ers die nu in de problemen wel zijn. Later betalen van belastingen en werktijdverkorting is nu al mogelijk. Veel zzp'ers zoals schilders en bouwvakkers, kunnen natuurlijk wel gewoon doorwerken.

Als het goed is heeft het bedrijf een arbo arts in dienst die kan adviseren. Het is heel onprettig als werknemer, maar ook als werkgever, om geconfronteerd te worden met dit soort arbeidsconflicten. Ga met elkaar in gesprek en probeer er samen uit te komen.Het is heel verdrietig maar uit voorzichtigheid kan je het beter echt niet doen op dit moment.Maak goede afspraken met elkaar. Veel mensen hebben een bepaalde frustratie en spanning over de situatie waar we nu mee te maken hebben. Het vraagt veel van ons. Maar het helpt om te kijken wat er nog wel kan. En kijk ook goed wat je als gezin nodig hebt en welke taken moeten gebeuren. Probeer bijvoorbeeld te leven en te werken in aparte ruimtes. Maar we moeten vooral accepteren dat de situatie is zoals die is. Dat is wennen en dat kost tijd.

Kijk vooral hoe je nog wel contact kan hebben met vrienden. Bijvoorbeeld online, door te Facetimen en te Whats appen. Sociaal contact is belangrijk.

Dat is niet verstandig. Dan heb je hetzelfde effect als je op school echt met elkaar in contact komt. Buitenspelen is een ander verhaal dan kinderen bij je thuis uitnodigen.

We weten dat kinderen weinig last hebben van het coronavirus maar ze kunnen inderdaad wel hun ouders besmetten. Toch mag en kan je kinderen niet verbieden om met elkaar te spelen. Kinderen hebben die ruimte nodig. Als je ze 24 uur opsluit krijg je ook problemen. Kinderen moeten niet met dertig kinderen in de speeltuin, maar met vijf vriendjes is best mogelijk.

Ja, dat mag. Als er maar geen honderd kinderen in de zandbak zitten. Blijf je gezonde verstand gebruiken. Kinderen zonder klachten mogen spelen met andere kinderen zonder klachten.

Ja, dat kan.

Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid. Ga zeker niet op bezoek bij mensen als je verkoudheidsklachten hebt. Blijf zoveel mogelijk thuis, ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers) en houd dan anderhalve meter afstand tot elkaar.

Dat ligt aan haar woonomstandigheden. In verpleeghuizen mag geen bezoek meer komen. Dat is de enige manier om onze kwetsbare ouderen te beschermen. Zelfs als je geen klachten hebt, kan je het virus overdragen. Als je toch wilt communiceren met een oudere persoon kan dat bijvoorbeeld wel op anderhalve meter afstand voor de deur. Ook een kopje koffie drinken is te risicovol.

Dat is een moeilijke afweging maar na lang overleg is besloten om werknemers met lichte klachten toch te laten werken in de zorg. Dat is goed voor de zorgcontinuïteit. Als iedereen met lichte klachten thuis blijft, is er straks bijna niemand meer over om onze ouderen te verzorgen. En dan hebben we ook een groot probleem. Het RIVM weegt alles af en vindt het risico aanvaardbaar vergeleken met het scenario van gebrek aan zorg voor onze ouderen.

Dat zijn lastige vragen. Wanneer je met elkaar in één huis woont, moet je je als gezin afzonderen van anderen en je niet zozeer afzonderen van elkaar. Want dat is gewoon niet te doen. Het is lastiger als je een partner hebt met wie je niet samenwoont. Dan is het wel heel ingewikkeld om elkaar wekenlang niet te zien. Maar als één van de twee ziek is, moet je dat nu echt niet doen.

Dat ligt aan het beleid van de zorginstelling. Maar over het algemeen geldt: hoe minder contact, hoe beter.

De arts maakt in zo'n geval de afweging wanneer bezoek mag komen om afscheid te nemen.

Ja, er is veel behoefte aan contact. Alle manieren om toch in contact te komen met bewoners van zorginstellingen die geen risico vormen, juichen we toe. Bedenk oplossingen om op een creatieve manier te zorgen voor een beetje leven in de brouwerij.

Vaak zijn mensen met dementie al zo ver gevorderd in hun ziekte dat ze weinig meer merken van deze crisis.

Nee, dat hoeft niet.

Als een van de partners klachten heeft, moet je daar goed over nadenken. Het is niet zo dat je niet meer bij elkaar mag komen maar houd er wel rekening mee dat je besmettelijk kan zijn als je klachten hebt. Fysieke genegenheid is belangrijk maar niet als je corona verschijnselen hebt.

Als je iemand niet goed kent moet je het altijd veilig doen. Zoals dat ook geldt voor bescherming tegen hiv, chlamydia, syfillis, gonorroe en ga zo maar door. Wil je het risico nemen op Tinder, dan moet je dat vooral doen. Maar bedenk je wel dat je geïnfecteerd kunt raken. En bij iemand die hoest en niest kun je sowieso beter uit de buurt blijven. 

Als de betrokkenen geen griepverschijnselen hebben, mag dat. Dat is de richtlijn. Maar het is raadzaam om na te denken over omhelzingen. Het ligt ook aan de algemene gezondheidssituatie van alle betrokkenen.

Als je samen in één huis woont dan kun je ook op straat natuurlijk gewoon naast elkaar lopen. Dan is het minder van belang dat je die 1,5 meter afstand houdt. Als je met anderen bent die niet tot jouw gezin of huisgenoten horen, dan moet je wel netjes die 1,5 meter afstand bewaren.


Het Coronavirus houdt iedereen in z’n greep

Er leven talloze vragen zoals ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' 'Kan ik nog veilig mijn werk doen?’ Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' Omroep Gelderland en de GGD Noord- en Oost Gelderland slaan de handen ineen om jou zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Stel je vraag via mail, app, twitter of Facebook. Via deze website proberen we elke dag zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist nu in crisistijd
TV

Elke dag: GLD Nieuws. Overzicht van het belangrijkste (corona)nieuws van de dag.
Elke vrijdag: De week van Gelderland. Terugblik op (corona)nieuws van de week en het laten zien van bijzondere initiatieven.

Radio

Iedere werkdag: Lunchpauze Vragen van luisteraars worden behandeld in het 'coronaspreekuur' tussen 13.00 en 13.30 uur.

Online

Het laatste corona-nieuws via ons liveblog

Dossier

Een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.