Corona

Vragen & Antwoorden

LET OP: de meest actuele informatie over het coronavirus is te vinden op de website van GGD NOG

Zoeken in alle vragen en antwoorden

Dit ligt deels aan de grootte van de ruimte. Als je voldoende afstand van elkaar kunt houden en mensen hebben geen klachten dan is het risico niet groot. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken geldt overigens nog steeds. Naam vraagsteller: Herma Mulder

Dat is een afweging die je zelf moet maken. Het risico voor jezelf is of je voldoende afstand van andere bezoekers kunt houdenNaam vraagsteller: Maarten Vermeer

Dat mag als de oom en tante niet tot de risicogroepen behoren en er niemand verkoudheidsklachten heeft. Kinderen onder de twaalf dragen over het algemeen slechts in beperkte mate bij aan het verspreiden van het virus. 

Naam vraagsteller: Petra Keizer

Bij het beoordelen van intensiteit van contacten wordt 15 minuten als grens aangehouden. Naast natuurlijk de anderhalve meter afstand.

Naam vraagsteller: Yvonne Kluts

Het lijkt erg gevaarlijk omdat je zelf geen adem krijgt. Niet doen.

Iedereen van 13 tot 17 jaar en van 18 jaar en ouder moet anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Een uitzondering geldt voor mensen die behoren tot één huishouden en voor mensen die hulpbehoevenden helpen. Zij hoeven onderling geen afstand te houden. Op dit moment kan vanaf drie personen worden gehandhaafd op de onderlinge afstand van anderhalve meter.

Naam vraagsteller: Jeroen Gerrit

Opa's en oma's lopen vanwege hun leeftijd meer risico om corona te krijgen. Maar het is heel begrijpelijk dat ze hun kinderen en kleinkinderen willen zien. Je kan elkaar bezoeken mits je elkaar niet knuffelt en anderhalve meter afstand tot elkaar houdt. Mondkapjes zijn niet verplicht. Maar een groot aantal rijinstructeurs draagt ze wel. Bij rijlessen zit je binnen anderhalve meter van elkaar en je bent langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte. Doe vooraf daarom altijd een gezondheidscheck. 

Een chiropractor raakt je aan en is daarmee dus een contactberoep. En daarvoor gelden dezelfde maatregelen als voor andere contact beroepen. 

Werkgevers kunnen hun werknemers niet verplichten om hiervoor vakantiedagen op te nemen. Maar als werknemers hiertoe bereidt zijn dan mag het wel. Daar kan je samen afspraken over maken. Naam vraagsteller: Betty Mulder

De overdracht van corona gaat vooral van oudere mensen naar jongeren mensen. De kans dat een kind zijn ouders besmet is klein. Maar het blijft oppassen. Bij klachten als koorts, hoesten en kortademigheid is het belangrijk om de huisarts te bellen.

Als je 24 uur vrij bent van klachten, ben je niet meer besmettelijk voor andere mensen. De meeste mensen raken besmet door niezen en hoesten. Als dit niet meer aan de orde is, kan je gewoon weer aan het werk.

Ja dat kan. Het advies is om een mondkapje te gebruiken.

Ja dat kan. Als je de RIVM richtlijnen in acht neemt. 


Coronavirus is niet weg

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) is de gezondheidsdienst van 22 gemeenten in de provincie Gelderland. De GGD NOG bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van inwoners van Noord- en Oost-Gelderland.

Bij een acute crisis zoals de uitbraak van corona, is het de taak van de GGD-en in Nederland om het virus zo goed mogelijk in te dammen en de effecten ervan op de volksgezondheid zo beperkt mogelijk te houden.

De GGD NOG zal daarom de komende maanden doorgaan met het testen van mensen en het uitvoeren van bron- en contactonderzoeken.

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Kijk dan op algemene informatie over corona of informatie over de coronatest

Liever telefonisch contact?
Bel het landelijk informatienummer: 0800-1351

Bezoek de website van GGD NOG

Omroep Gelderland is er, juist in crisistijd

 

Omroep Gelderland wil zo zoveel mogelijk Gelderlanders voorzien van goede en betrouwbare informatie over wat er speelt in de provincie. Juist in crisistijd is dit van groot belang.

 

Na de eerste coronabesmetting in Gelderland, kwamen er dagelijks veel vragen van kijkers en luisteraars binnen bij Omroep Gelderland. ‘Hoe kan ik besmet worden? ‘Wat moet ik doen als ik ziek wordt?' Mag ik mijn (klein)kinderen zien?' 

 

Omroep Gelderland heeft samen met de GGD NOG de handen ineen geslagen om al deze vragen te beantwoorden. Via het dagelijkse tv-programma ‘Corona Vandaag’ en met het lanceren van deze website waarop veel vragen en antwoorden terug te vinden zijn.

 

Mis niets van het laatste nieuws. In ons dossier vind je een overzicht van alle nieuwsartikelen en items over het coronavirus.