Rijk van Nijmegen

'Corona zal niet meer weggaan', zegt deze epidemioloog

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc.
© Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Corona is nog geen verleden tijd, zeggen epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc en vaccinatie-arts Roy van Veen van de GGD Gelderland-Zuid. Wel is het coronadashboard, de site waarop allerlei gegevens over het coronavirus in één oogopslag te zien waren, deze week gestopt.
"We komen uit de crisismodus", zegt Van Veen. "Het hoort steeds meer bij het dagelijks leven. Gelukkig wel. Het coronavirus hoort erbij en zal ook niet meer weggaan. Zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid blijft het virus een risico. Er wordt ook nog steeds gevaccineerd. Maar dat zijn kwetsbare patiënten, die bijvoorbeeld een stamceltransplantatie of een chemokuur hebben ondergaan."

'Grote coronagolf eind vorig jaar'

"In het najaar, november en december, hebben we een grote coronagolf achter de rug. Toen lagen er veel mensen in het ziekenhuis. Nu zien we dat er in Nederland gemiddeld achttien tot twintig mensen per dag in het ziekenhuis belanden. Maar het is wel rustig", weet epidemioloog Tostmann.
"Van belang is dat corona niet weg is. Corona blijft. Ik denk wel dat we een rustige periode ingaan. En hopelijk pas in het najaar een nieuwe golf krijgen", kijkt Tostmann vooruit. "De meeste mensen hebben immuniteit tegen het coronavirus opgebouwd door vaccinaties of doordat ze corona hebben doorgemaakt. Er worden niet zo veel mensen meer heel erg ziek van, zoals eerder het geval was. We kunnen er steeds beter tegen."
Het coronavirus blijft wel veranderen, zoals ook gebeurde tijdens de 'hoogtijdagen' van de pandemie. "Dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het RIVM. Op dit moment is er geen reden tot zorg", benadrukt Van Veen.

Pleidooi voor mentaliteitsverandering

Tostmann pleit voor een mentaliteitsverandering: "Het moet niet meer normaal zijn dat je infecties aan een ander doorgeeft." Ze verwijst naar de hoesthygiëne: "Hoesten in je elleboog. En verder thuisblijven of thuiswerken als je ernstig verkouden bent. Dat is voor mij het nieuwe normaal en wat we van de coronapandemie geleerd hebben."
De Gezondheidsraad adviseert een vaccinatiecampagne in het najaar. "Maar dan voor een beperkte doelgroep, die baat heeft bij een extra vaccinatie om het afweersysteem op peil te houden. Dan gaat het om de groep vanaf 60 jaar, de griepprikgroep en mensen met long-, suiker- en hartziekten. Daarnaast zorgmedewerkers, niet zozeer voor zichzelf, maar voor de kwetsbare patiënten met wie ze werken. Die doelgroep zal naar verwachting in het najaar worden uitgenodigd voor een vaccinatie", aldus Van Veen.